onsdag, juli 25, 2012

Det fantastiska brödet

Det här är ett bröd som är väldigt snabbt och enkelt att göra. Jag brukar göra det om jag ska bjuda på fika på jobbet eller om vi ska ha bröd som tillbehör, vid exempelvis en grillning.

Ingredienser
5dl vatten
1dl mjölk
1 paket jäst
1 stor nypa salt
2 msk honung
11 dl vetemjöl
1-2 dl grahamsmjöl

Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Var gärna ganska frikostig med honungen. Jag använder flytande honung men vanlig går också bra. Värm upp mjölken och vattnet till 36-37 grader. Häll lite av mjölkvattnet i bunken, rör om med en trägaffel så att det löser sig. Häll sedan på resten.

Nu är det dags att blanda i mjölet. Rör samtidigt som du blandar i det. Det ska gå snabbt och det är viktigt att degen är lös. Bara blanda snabbt. Strö över en näve vetemjöl, och låt jäsa i bunken med en handduk över i ca. 1 timme. Ju längre desto bättre.


Värm ugnen till 240°-250°. Täck två plåtar med bakpapper.

Strö ut en näve vetemjöl på bakbordet och vält försiktigt ut degen på mjölet. Det är viktigt att du inte knådar. Strö vetemjöl över degen och platta ut degen med ena handen, försiktigt.

Skär sedan degen i remsor, ungefär fem-sex stycken. Dela sedan varje remsa på snedden i 2-3 delar. Flytta sedan bitarna till plåtarna. Det gör inget om de inte blir så snygga.

In med plåtarna i ugnen, en i taget, i 20 minuter (nästa ca 17 min?). Låt svalna utan handduk.

Inga kommentarer: