tisdag, juli 02, 2013

Lakritsrulltårta med hallonsmörkräm

Ingredienser

Sockerkaka
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vatten
3-5 tsk krossad turkisk peppar
Svart karamellfärg

Vispa ägg och strösocker fluffigt. Rör ner alla torra varor och tillsätt vattnet. Rör sedan ner turkisk peppar (behövs mer än man tror). Avsluta med att färga smeten svart. Rör ner en tsk färg taget tills du är nöjd.

Häll smeten på en plåt (går bra både med en vanlig plåt och en långpanna) med bakplåtspapper. Grädda på 225 grader i 5-10 minuter, beroende på ugn.

Låt kakan svalna.

Hallonsmörkräm
2 äggulor
1,5 dl vatten
1,1 dl strösocker
1,5 tsk potatismjöl
200 g smör
En kaffekopp frusna hallon

Ta fram hallonen en stund innan så att de tinar.

Häll äggulor, vatten strösocker och potatismjöl i en kastrull. Låt det sjuda och koka sedan på svag värmeunder omrörning tills du fått en smet. Låt smeten kallna. Vispa ner smöret och tillsätt sedan de tinade hallonen. Rör runt ordentligt.

Bred ut smörkrämen över hela kakan och rulla ihop på längden. Använd bakplåtspappret vid ihoprullningen. Lägg in rulltårtan i frysen (med bakplåtspappret runt) så att smörkrämen stelnar.

Inga kommentarer: