tisdag, juli 02, 2013

Kardemummarulltårta med hallonsmörkräm

Ingredienser 

Sockerkaka
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-3 tsk mald kardemumma
2 msk vatten

Var inte rädd att ta mer kardemumma om du tycker att smaken på smeten blir för svag.
Vispa ägg och strösocker fluffigt. Rör ner alla torra varor. Sist vispar du ner vattnet. Häll smeten på en plåt (går bra både med en vanlig plåt och en långpanna) med bakplåtspapper. Grädda på 225 grader i 5-10 minuter, beroende på ugn.

Låt kakan svalna.

Hallonsmörkräm
2 äggulor
1,5 dl vatten
1,1 dl strösocker
1,5 tsk potatismjöl
200 g smör
En kaffekopp frusna hallon
Ta fram hallonen en stund innan så att de tinar
Häll äggulor, vatten strösocker och potatismjöl i en kastrull. Låt det sjuda och koka sedan på svag värmeunder omrörning tills du fått en smet. Låt smeten kallna. Vispa ner smöret och tillsätt sedan de tinade hallonen. Rör runt ordentligt.

Bred ut smörkrämen över hela kakan och rulla ihop på längden. Använd bakplåtspappret vid ihoprullningen. Lägg in rulltårtan i frysen (med bakplåtspappret runt) så att smörkrämen stelnar.

Inga kommentarer: