tisdag, juli 31, 2012

Jättechokladpralinkaka

Jättechokladpralinkaka med körsbär
Ingredienser

250 g mandelmassa till botten

Fyllning
125 g smör eller margarin (tänk på att ta osaltat om du tar smör)
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad
2 msk rom (eller gör som Farbror Melker, ta efter behag, alltså mycket mer...)
Valfri frukt eller bär till garnering.

Kavla mandelmassan mellan plastfolie, den ska bli så stor att den täcker botten på en form som är ca 21 cm i diameter (tvärsöver). Använd en form med löstagbara kanter.Tryck fast mandelmassan i botten, den behöver inte täcka kanterna.

Smält smöret på svag värme och häll i grädden när smöret är nästan helt smält. När gräddblandningen precis ska koka upp tar du bort kastrullen från plattan.

Bryt ner chokladen, några bitar i taget, i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet. Tillsätt sedan rommen.

Häll smeten i formen och kyl minst fyra timmar före servering.  Efter 2-3 timmar lägger jag på frukt eller bär, så att de sjunker ner lite och fastnar i kakan.

Jag brukar göra kakan dagen innan den ska ätas, så den hinner ta åt sig ordentligt av romsmaken.

2 kommentarer:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Så smarrigt det såg ut med denna chokladkaka! Riktigt chokladig ;)

Vonkis sa...

Marja
Det är den verkligen :-)