tisdag, augusti 07, 2012

Jättechokladpralinkaka med hallongelé

Ingredienser

250 g mandelmassa till botten

Fyllning
125 g osaltat smör
3 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g ljus blockchoklad
2 msk rom (eller gör som Farbror Melker, ta efter behag, alltså mycket mer...)

Hallongelé
500g frysta hallon
4 tsk gelatin

Kavla mandelmassan mellan plastfolie, den ska bli så stor att den täcker botten på en form som är ca 21 cm i diameter (tvärsöver). Använd en form med löstagbara kanter. Tryck fast mandelmassan i botten, den behöver inte täcka kanterna.

Smält smöret på svag värme och häll i grädden när smöret är nästan helt smält. När gräddblandningen precis ska koka upp tar du bort kastrullen från plattan.

Bryt ner chokladen, några bitar i taget, i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet. Tillsätt sedan rommen.

Häll smeten i formen och ställ in den i kylen.

Koka upp hallonen, tillsätt gelatinet, följ instruktionerna på förpackningen. Ställ kastrullen i ett kallt bad så att gelén svalnar.

När själva kakan har stått i kylen i tre timmar kan du hälla hallongelén över kaka, ställ in och kyl i minst fyra timmar.

Jag brukar göra kakan dagen innan den ska ätas, så den hinner ta åt sig ordentligt av romsmaken.

söndag, augusti 05, 2012

Saffransbiscotti

Varje år runt jul brukar jag göra saffransbiscotti och bjuda på jobbet. De är relativt enkla att göra och brukar vara väldigt uppskattade.

Ingredienser

1,5 pkt saffran (0,75 g)
75 g smör
2 ägg
1 nypa salt
2 dl socker
4-5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150 g hackade hasselnötter eller mandel (jag brukar ta betydligt mindre nötter så att det ska bli lättare att få till rullarna)

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret med saffran i en kastrull. Låt svalna något.

Blanda mjöl och bakpulver på ditt bakbord. Rör ner de andra torra ingredienserna.

Gör en liten grop i mitten och häll i saffranssmöret, lite i taget och arbeta in i mjölblandningen. Tillsätt därefter äggen. Arbeta ihop till en deg och forma 4 avlånga rullar. Lägg dem på en plåt och strö lite mjöl över dem.

Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 125 grader. Skär de varma längderna på snedden till ca 2 cm tjocka bitar. Vänd dem och låt torka i ugnen ca 20- 30 minuter.