torsdag, maj 25, 2006

Mammas Sockerkaka

Ingredienser

2 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 dl vatten/mjölk/saft
1 tsk vaniljsocker/kanel/kakao/kardemumma/kanel
1 tsk bakbulver
75 g smält smör

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de övriga torrvarorna och rör sist ner det smälta margarinet.

Det går även bra att riva ner äpplen i smeten. Tänk bara på att då behövs det inte lika mycket vätska.

Häll smeten i en bröad form och grädda på 175 grader i ca. 45 minuter.

Pappas Sockerkaka

Ingredienser

2 ägg
2 kkp socker
2 kkp mjöl
1 kkp vatten (går även bra med mjölk)
2 tsk bakbpulver
2 tsk vaniljsocker

Häll smeten i en bröad form och grädda på 175 grader i ca. 30 minuter.

Den här sockerkakan är pappsa stolthet. Har för mig att han fått receptet från sin mormor. När pappa gör sockerkakan gräddar han den i en djup gjutjärnspanna som absolut inte får användas till något annat. Det är även strängeligen förbjudet att ändra något i sockerkaka. Det ska inte tillsättas någon kakao eller kanel. Kakan ska inte delas och absolut inte ha någon smörkräm i mitten eller på sig.

Enligt pappa alltså.

Mormors Banankaka

Mormors Banankaka är väldigt bra att göra om man har bananer som har börjat bli bruna hemma.

Ingredienser
1 ägg
1,5 dl socker
2 övermogna bananer
4 msk mjölk
0,5 dl smält smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

100 g mörk blockchoklad

Mosa bananerna, blanda med mjölken.

Hacka blockchokladen. Jag brukar blanda små och lite större bitar. Blanda ner i bananblandningen.

Vispa ägg och socker. Rör ned mjölet, bikarbonaten, bakpulvret och vaniljsockret.
Blanda ner det smälta smöret. Du har nu en kakdeg.
Tillsätt bananblandningen.

Häll smeten i en bröad form.

Grädda på 175 grader i ca 45 minuter.

tisdag, maj 23, 2006

Kladdkaka

Kakan på bilden är gjord på en dubbelsats
Ingredienser

2 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krdm salt
1 dl smält smör (100g)

Rör ihop ägg och socker (vispa inte!)
Tillsätt övriga torrvaror.
Rör ner det smälta margarinet.

Grädda på 157 grader i 15-30 minuter, beror lite på ugn, kolla efter 15 minuter. Vid dubbelsats behövs 30 minuter i ugn.

Serveringstips
Alt 1. Riv blockchoklad över kakan när den fortfarande är rätt så
varm, låt chokladen smälta ordentligt innan servering. Välj själv om du vill ha mörk, ljus eller vit choklad.

Alt 2. Värm hallon till en sås. Tillsätt inget socker och koka inte för hårt. Den lite syrliga hallonsåsen bryter av väldigt bra mot den söta kladdkakan.

Mammas Fillimpa

Ett sött matbröd som är väldigt lätt att göra och som passar bra som matsäcksbröd.

Ingredienser

1 liter fil
1 flaska ljus sirap
6 tsk bikarbonat
ca 1 Kg rågsikt

Rör ihop samtliga ingredienser till en smet.

Häll i en bröad långpanna
Grädda på 175 grader i 60 minuter.

lördag, maj 06, 2006

Morotskaka

Ingredienser

Kaka
2 ägg
2 dl socker
1 dl olja
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3 dl rårivna morötter

Kräm
30 g smör
60 g philadelphiaost naturell (original)
1,25 dl florsocker
Rivet skal från 1 citron
(saft från 1/2-1 citron)

Vispa ihop ägg och socker, blanda sedan ner resten av ingredienserna i den ordning de står. Grädda kakan i en smord och bröad form ca 45-60 min i 150ºC.

Blanda ihop krämen (smöret får gärna vara rumsvarmt) och bred ut den över kakan när den svalnat. Om du har i citronsaft kan det behövas mer smör och philadelphiaost så krämen inte blir allt för rinnig.

Marängkaka

Ingredienser

Sockerkaka
3 äggulor
150 g smält smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2,5 tsk bakpulver

Marängtopping
3 äggvitor
3dl socker
3 dl röda vinbär

Vispa äggulorna, det smälta smöret och sockret poröst
rör ner vetemjölet, bakpulver och mjölk.
Häll smeten i en långpanna.

Grädda på 175 grader i ca 20 minuter.
Sänk sedan värmen till 150 grader.

Vispa äggvitor och socker hårt
Rör ner de röda vinbären
Häll marängsmeten över kakan

Grädda på 150 grader tills marängen fått färg.
Skär till fyrkanter och servera
Går utmärkt att frysa in.

Björnakaka

Ingredienser

Kaka
2 ägg
2 kkp socker
1 kkp gräddmjölk, går även bra med vanlig mjölk eller vatten
2 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk kanel
75 g smält smör

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner de övriga ingredienserna.
Häll smeten i en lämplig (helst rund) form.

Gräddas i 175 grader i ca 30 minuter ( kolla när stickan är torr)

Låt kakan svalna

Fyllning
50 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Vispas samman (rör med gaffel först) ju längre du vispar, ju vitare och godare blir krämen.

Dela den kakan mitt itu och bred på fyllningen, lägg på locket. Kakan ska inte vara för kall eller för varm, fyllningen ska småsmälta lite där i mitten.

Dekorera locket genom att hälla florsocker i en sil, och strö över locket på kakan.

Kryddad Vinbäsrssylt

Ingredienser

2 liter ( 1 kg ) röda vinbär
1 tsk citronsyra
6 dl (500gr ) socker
1 tsk kanel
½ tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
Natriumbensoat enligt förpackningen

Rensa och skölj bären.
Mosa ca 2 dl av bären tillsammans med citronsyran.
Varva resten i en skål med socker och kryddor,
häll över moset och låt det stå övertäckt i kylskåpet till nästa dag.
Rör om då och då . (Ett halvt till ett dygn och rör kanske tre gånger )
Tillsätt Natriumbensoat, häll sylten på glas och tillslut.

Det här är väldigt gott att ha i yoghurt och/eller fil till frukosten.

fredag, maj 05, 2006

Morotsbröd

Ingredienser

35 g jäst
5 dl mjölk
25 g margarin
3 dl finriven morot
1 tsk socker
2 tsk salt
7 dl lantbrödmjöl 4 sädesslag
7 dl vetemjöl special
0,5-1 dl solrosfrön

Värm mjölken och tillsätt margarin, salt och socker.
Häll vätskan över jästen som du smulat ner i en degbunke.
Tillsätt de rårivna morötterna och solrosfröna.
Rör slutligen ner mjölet.

Låt jäsa 1-2 timmar.

Baka ut 2-3 limpor.
Strö solrosfrön över limporna (om du vill).

Jäs 30-40 min.

Grädda 20-25 minuter på 225 grader.